57. slikarska kolonija Izlake-Zagorje 10.-20. julij 2019 – najstarejša v srednji Evropi

V petek, 10. julija 2020, se bo v Zagorju ob Savi začelo srečanje likovnih umetnikov 57. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Kljub številnim omejitvam, ki so posledica corona virusa smo se organizatorji odločili, da ne prekinemo dolgoletne tradicije, ampak jo nadaljujemo v nekoliko prilagojenih razmerah. Ravno zaradi tega dejstva prihajajo letošnji udeleženci pretežno iz Slovenije. Umetnice in umetniki bodo ustvarjali v prilagojenem ateljeju v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavskega doma Zagorje, bivali pa bodo v gostišču Kum, kjer se bodo v petek tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pa pomagajo še ostali sponzorji.

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizirani  spremljevalni dogodki, kot so otroška likovna delavnica, uradna predstavitev  udeležencev 57. delovnega srečanja in Debatni večer na temo »Status klasičnega likovnega medija v digitalizirani družbi.« Udeleženci  razgovora Zoran Poznič, Aleš Sedmak in eden od udeležencev letošnje kolonije. Povezovalec  debate Marko Planinc. V nadaljevanju večera sledi glasbeni program z Janijem Kovačičem.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal  domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal prof. Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Po uspešnih 56-tih letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom; nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti.

Tako kot je zanimiv izbor slikarjev v letošnji koloniji, so takšna nedvomno tudi njihova razmišljanja o takšni obliki, slikarskih iskanjih in še marsičem. Letos bodo z nami:

  1. Marina Banić Zrinšćak, Hrvaška
  2. Rajko Čuber, Slovenija
  3. Miha Erič, Slovenija
  4. Agata Pavlovec, Slovenija
  5. Mojca Senegačnik, Slovenija
  6. Nataša Tajnik Stupar, Slovenija
  7. Dime Temkov, Slovenija
  8. Jošt Snoj, Slovenija
  9. Jerca Šantej, Slovenija

Program aktivnosti 57. slikarske kolonije Izlake – Zagorje *

Petek, 10. julij 2020
12.00 Prihod in sprejem udeležencev kolonije, nastanitev v gostišču KUM v Zagorju ter seznanitev z okolico in delovnimi prostori v KC DD.
19.00 Predstavitev programa kolonije in seznanitev s člani Sveta SKI Zagorje na terasi gostišča Kum.

Sobota, 11. julij 2020
Slikanje, druženje in pogovori

Nedelja, 12. julij 2020
Slikanje, druženje in pogovori

Ponedeljek, 13. julij 2020
16.00 Ekskurzija po zagorski dolini (vožnja iz Zagorja do Kisovca – ogled Rudarskega Muzeja, obiski vasi Tirna in Zasavske gore. Večerja v gostišču na Trojanah.)

Torek, 14. julij 2020
19.00 Otvoritev razstave Likovne kolonije IZAK iz Lipovcev, občina Beltinci in predstavitev udeležencev letošnje slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Kulturni program: Vlado Poredoš

Sreda, 15. julij 2020
Slikanje, druženje in pogovori

Četrtek, 16. julij 2020
10.00 Otroška likovna kolonija, v sodelovanju z DPM Zagorje ob Savi in VDC Zagorje ob Savi (s sodelovanjem udeležencev 57. Kolonije SKI-Zagorje) Obisk VDC Zagorje, v okviru projekta VIP Zasavje

Petek, 17. julij 2020
16.00 Ogled mestnih znamenitosti in pohod v vasico Vine z ogledom gotske cerkvice

Sobota, 18. julij 2020
12.00 – 16.00 Priložnostna razstava nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Po zaključku oddaja dokončanih likovnih del g. Milanu Razboršku za redno slikarsko
razstavo, decembra v Zagorju
14.00 Odhod v Češnjice na zaključek kolonije s piknikom

Nedelja, 19. julij 2020
Zaključek kolonije in slovo!

Vsi odhodi so izpred gostišča KUM v Zagorju!
Želimo Vam dobro počutje in uspešno delo!

* program je zgolj okviren, spremembe se usklajujejo sproti, predvsem pa v primeru neugodnih vremenskih razmer.

Udeležence prireditev prosimo, da upoštevajo zaščitna navodila NIJZ

Glede na vsem znano aktualno situacijo v zvezi s COVID – 19 ter glede na nov odlok o zbiranju na javnih površinah vas obveščamo, da bo sama slikarska kolonija potekala nemoteno od 10. do 20. julija, vsi spremljevalni javni dogodki v času trajanja slikarske kolonije pa so žal odpovedani.