53. slikarska kolonija Izlake-Zagorje 10.-20. julij 2016 – najstarejša v srednji Evropi

53.-slikarska-kolonija-Izlake-Zagorje-10.-20.-julij-2016-–-najstarejša-v-srednji-Evropi

V nedeljo, 10. julija 2016, se bo v Zagorju ob Savi začelo srečanje slikarjev 53. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivali pa bodo v gostišču Kum, kjer se bodo v petek tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pa pomagajo še ostali sponzorji.

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizirani številni spremljevalni dogodki, kot so otroška likovna delavnica, otvoritev razstave akad. slikarja Veljka Tomana in akad. kiparke Urše Toman v galeriji Medija, kjer bo tudi uradna predstavitev udeležencev 53. delovnega srečanja.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal prof. Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Po uspešnih 52-tih letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom; nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti. Vljudno vas vabimo, da se v dneh med 10. in 20. julijem oglasite v gostišču Kum oz. v ateljeju v Delavskem domu Zagorje ali pa se udeležite katerega od spremljevalnih dogodkov, kjer boste skupaj s slikarji odkrivali slikarske, človeške in druge resnice. Program poteka kolonije najdete v prilogi.

Tako kot je zanimiv izbor slikarjev v letošnji koloniji, so takšna nedvomno tudi njihova razmišljanja o takšni obliki, slikarskih iskanjih in še marsičem. Letos bodo z nami:

 1. Ercan Arslan, Berlin, Nemčija
 2. Gianna Bentivenga, Rim, Italija
 3. Marin Berovič, Ljubljana,
 4. Taja Ivančič, Ljubljana
 5. Dušan Klun, Ljubljana
 6. Mira Ličen Krmpotič, Piran
 7. Alexander Morales Nunes, Kuba
 8. Zmago Modic, Ljubljana
 9. Jošt Snoj, Ljubljana
 10. Vukašin Šobot, Zagorje ob Savi
 11. Catherina Zavodnik, Ljubljana
 12. Wenjie Zhao, Peking, Kitajska
 13. Cheng Yunzhong, Peking, Kitajska

Posebej pa bi vas radi povabili v soboto, 16. julija 2016, ob 19. uri, na otovoritev razstave akad. slikarja Veljka Tomana in akad. kiparke Urše Toman v galerijo Medija, kjer bo tudi uradna predstavitev udeležencev 53. Slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

In še drugo posebno povabilo. V torek, 19. julija, vas od 12. ure dalje vabimo na priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.

Obiščite nas in povejte Sloveniji, da smo tu.

V pozdrav kulturnemu poletju v Zagorju,

Milan Razboršek,
umetniški vodja SKI Zagorje

Eleonora Kramar,
predsednica sveta SKI Zagorje

 

Program aktivnosti 53. slikarske kolonije Izlake – Zagorje *

Nedelja, 10. julij 2016
12.00
Prihod in sprejem udeležencev kolonije, nastanitev v  gostišču KUM v Zagorju ter seznanitev z okolico in delovnimi prostori v KC DD.
19.00 Predstavitev programa kolonije in seznanitev s člani Sveta SKI Zagorje v jedilnici gostišča.

Ponedeljek,  11. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori
16.00 Krožna vožnja po zagorski občini z ogledom najzanimivejših pejsažev in turističnih  točk:  vožnja s postanki po severnih in zahodnih obronkih zagorske doline (ogled rudarskega Muzeja v Kisovcu, doline Medije in Zasavske Sv. Gore)

Torek,  12. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori
17.00 ogled rudarske četrti v Trbovljah in KC DD Trbovlje ter obisk in najvišjega zasavskega vrha – Kuma (večerja v planinski koči).

Sreda,  13. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori
16.00 ogled Ljubljane in obisk udeležencev slikarske kolonije v Križankah. Na povratku večerja v Gostišču Trojane

Četrtek,  14. julij  2016
11.00
otroška likovna kolonija,  v sodelovanju z DPM Zagorje ob Savi (zaželjeno je sodelovanje udeležencev 53. Kolonije SKI-Zagorje)
Slikanje, druženje in pogovori

Petek,  15. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori.
20.00 terasa KC DD Zagorje – koncert skupine Fossily band

Sobota,  16. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori
19.00 otvoritev razstave akad. slikarja Veljka Tomana in akad. kiparke Urše Toman v Galeriji Medija, kjer bo tudi uradna predstavitev udeležencev letošnje slikarske kolonije

Nedelja,  17. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori

Ponedeljek,  18. julij  2016
Slikanje, druženje in pogovori

Torek,  19. julij  2016
12.00 – 16.00
Priložnostna razstava nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Po zaključku oddaja dokončanih likovnih del g. Milanu Razboršku za redno slikarsko razstavo, decembra v Zagorju.
18.00 Odhod na ogled gradu Gamberk, nato pa na Klančiše, pred Lovski dom, kjer bo piknik za udeležence, goste in člane Sveta kolonije.

Sreda,  20. julij  2016
Zaključek kolonije in slovo!


Vsi odhodi so izpred gostišča KUM v Zagorju!

Želimo Vam dobro počutje in uspešno delo!

*  program je zgolj okviren, spremembe se usklajujejo sproti, predvsem pa v primeru neugodnih vremenskih razmer.