RAZSTAVA 52. slikarske kolonije Izlake-Zagorje

RAZSTAVA-52-slikarske-kolonije-Izlake-Zagorje

Slikarska razstava 3/12 udeleženci 52. slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Otvoritev razstave bo v četrtek, 3.12. 2015, ob 19. Uri v Avli Delavskega doma Zagorje ob Savi. V glasbenem programu bodo sodelovali učenci glasbene šole Zagorje.

Vljudno vabljeni.

Udeleženci 52. slikarske kolonije Izlake – Zagorje

Primož Bizjak, Šempeter pri Gorici
Beti Bricelj, Postojna
Antonio Franco, Madrid, Španija
Lili Hribovšek, Zagorje ob Savi
Dušan Klun, Ljubljana
Zhang Minjie, Kitajska
Gregor Pratneker, Maribor
Rok Slana, Ljubljana
Alenka Viceljo, Portorož
Jože Vrščaj, Ljubljana
Zhou Yumei, Kitajska

 

Še vedno smo tukaj in še vedno smo zanimivi, brezčasni, inovativni in zaljubljeni v umetniška dela. Takšna ali drugačna, bolj ali manj dopadljiva, vendar vsakokrat sprejemljiva, so likovna dela predvsem zato, ker so nastala pri nas, ker v svoji izpovedi izžarevajo tudi našo zasavsko trmo in ljubezen do vsega lepega. Ker so se njihovi avtorji, hočeš nočeš, »nalezli« te naše »bolezni«, ki nas žene naprej v nadaljevanju kulturnega poslanstva.

Res je, da se v naši koloniji (kako staro in socialistično zveni nekaterim ta označba naših vsakoletnih srečanj) vse bolj kaže svoboda pri izboru likovnih smeri, da so predstavljena dela pestra, tako pa vsebini, kat po tehnikah, vendar se v veliki meri še vedno dotikajo naše stvarnosti.

V letošnji koloniji sta se zopet srečali dve kulturi, med katerima po so vse bolj zabrisane meje likovnega izražanja. Čeprav se kitajski likovni umetniki še vednomočno navezujejo na svojo tradicijo pa je v njihovem ustvarjanju vse več modernističnih pristopov in spogledovanj s t.i. zahodnim likovnim izražanjem. V dialogu in teoretiziranju ni bilo predsodkov do »mešanja« raznolikih ustvarjalcev, še manj pa do manj priznanih ustvarjalcev. Vzdušje v ateljeju je utrjevalo vez, ki zbližuje in vzpostavlja razmerje med udeleženci naše kolonije, kar se manifestira v razstavljenih delih.

Uživati v raznolikosti osebnih izpovedi, predvsem pa podoživljati intimne izpovedi umetnikov je poseben privilegij, privilegij obiskovalca, kot častilca likovne umetnosti in v tem je nekaj čarobnega, nekaj toplega za dušo in srce.

za Svet Slikarske kolonije Izlake- Zagorje
Bojan Čokl

Brošura 52. SKI november 2015 splet

AFO_8906 AFO_8915 AFO_8918 AFO_8919 AFO_8920 AFO_8921 AFO_8924 AFO_8926 AFO_8929 AFO_8932 AFO_8933 AFO_8935 AFO_8907 AFO_8936 AFO_8937