RAZSTAVA 3/14 Rudi SKOČIR

Rudi-Skocir

Kulturni center Delavski dom Zagorje vabit na otvoritev razstave 3/14 akademskega slikarja Rudi SKOČIR.

Otvoritev razstave bo v petek, 19.9.2014, ob 18. uri v Galeriji MEDIJA.

O razstavi bo spregovoril Milan Razboršek. Glasbeni program: Lado Jakša.

Vljudno vabljeni.

Rudi Skočir, akademski slikar

Po končani osnovni šoli v Kobaridu je zaključil Gimnazijo Jurija Vege v Idriji. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nato nadaljeval študij na specializaciji za slikarstvo pri profesorjih Janezu Berniku, Kiarju Mešku in Štefanu Planincu. Leta 1996 se je študijsko izpopolnjeval v Cite 1nternationale des Arts v Parizu.

Uveljavil se je s svojim delom na področjih slikarstva, grafike, vitraža, zidnih tehnik in kot ilustrator knjig za mladino in odrasle. Za svoje delo je prejel šestnajst nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini. Doslej je poleg periodičnega tiska ilustriral triinpetdeset samostojnih literarnih del, razstavljal je na 104 samostojnih razstavah in sodeloval na preko 200 skupinskih razstavah, Likovnih delavnicah in simpozijih doma in po svetu.

»Rudija Skočirja “poznam” nekaj več kot deset let, predvsem preko otroških ilustracij v knjigah. To je bila ljubezen na prvi pogled. Tudi sam vem nekaj o risan ju, tako da ne podležem le bežnim občutkom, ki ga name ilustracija naredi. V prvi vrsti iščem znanje po risanju. ln če ga najdem, brskam naprej. Rudi Skočir zagotovo zna risati.

Predvsem pa ima še eno Lastnost, ki jo pogosto pogrešam pri drugih, tudi Ljubih mi ilustratorjih. Vzame si čas. Pri njegovih risbah ni videti naglice, pomanjkanja časa,želje po hitrem zaslužku. Naj gre za pesem ali za knjigo, vedno konča svoje delo “do konca”.

Maram ga tudi zato, ker je všeč mojim otrokom in ker doseže bistvo ilustracije. Obogati samo pisano besedo. Ji da dodatno vrednost in hkrati ohranja Lastno vrednost.

Hčerka, ki je stara sedem Let, mara Prešerna ravno zaradi Skočirja. Njegov godec (Zdravilo Ljubezni) je kriv, da ga prebira in prebira. ln ravno te dni smo prebrali knjigo, Kazan volčji pes in tudi tu smo bili enotni, da zna risati.

Kakorkoli že, izkazuje znanje, ljubezen do risanja in je prepoznaven. Želim mu veliko energije in vsega dobrega. Hkrati se mu zahvaljujem za množico lepih knjig, ki jih je ilustriral.«

Citat iz komentarja na internetu

Rudi Skočir vabilo