51. slikarska kolonija Izlake-Zagorje

V četrtek, 10. julija 2014, se bo v Zagorju ob Savi začelo srečanje slikarjev 51. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Umetniki in umetnice bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivali pa bodo v gostišču Kum, kjer se bodo v četrtek tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi.

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal  domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal prof. Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je akademski slikar Nikolaj Beer.

Po uspešnih 50-tih letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom; nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti.

Vljudno vas vabimo, da se v dneh med 10. in 20. julijem oglasite v gostišču Kum ali v Delavskem domu Zagorje, kjer bomo skupaj s slikarji in vami odkrivali slikarske, človeške in druge resnice. Zato vam pošiljamo bivalni in delovni program Slikarske kolonije Izlake-Zagorje.

Tako kot je zanimiv izbor slikarjev v letošnji koloniji, so takšna nedvomno tudi njihova razmišljanja o takšni obliki, slikarskih iskanjih in še marsičem. Letos bodo z nami:

 1. Irena Gajser, Maribor
 2. Stane Jagodič, Ljubljana
 3. Željko Mucko, Koprivnica, Hrvaška
 4. Katja Pal, Lendava
 5. Tihomir Pintar, Ljubljana Polje
 6. Gregor Pratneker, Maribor
 7. Iztok Sitar, Poljane
 8. Stanislaw Stach, Olkusz, Poljska
 9. Jelena Stojković, Kruševac, Srbija
 10. Hasan Taqi, Prizren, Kosovo
 11. Klavdij Tutta, Kranj

Posebej pa bi vas radi v petek, 18. julija 2014, ob 20. uri povabili na predstavitev animatorke Špele Čadež: Boles in ostale zgodbe (Film Boles avtorice Špele Čadež je letos na 25. tržaškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši kratki film), ki bo v gledališki dvorani Delavskega doma Zagorje. Po predstavitvi bo koncert Brine Vogelnik na terasi Delavskega doma Zagorje.

In še drugo posebno povabilo. V soboto, 19. julija, vas od 12. ure dalje vabimo na priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.

Pridite, prepričajte se in povejte Sloveniji, da smo še vedno tu.

Bodite na naši strani, ker je biti tu barvito zanimivo.

 

V pozdrav kulturnemu poletju v Zagorju,

Nikolaj Beer,
umetniški vodja SKI

Eleonora Kramar,
predsednica sveta SKI Zagorje