49. slikarska kolonija Izlake-Zagorje 10.-20. julij 2012 – najstarejša v srednji Evropi

V torek, 10. julija 2012 se bo v Zagorju ob Savi začelo 49. srečanje slikarjev v Slikarski koloniji Izlake – Zagorje.  Umetniki in umetnice bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivanje imajo urejeno v gostišču Kum, kjer se bodo v nedeljo tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi.

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni.

Kolonijo je leta 1964  ustanovila občina  Zagorje, in od takrat  deluje neprekinjeno. Pobudo zanjo je dal  domači slikar Tone Leskovšek, pri  realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in drugi, ter takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je naslednje leto, to je leta 1965, postal prof. Nande Razboršek, ki  ji je predsedoval do leta  2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake – Zagorje  Eleonora Kramar.  Umetniški vodja kolonije je akademski slikar Nikolaj  Beer.

Po 48-tih  letih izlaška kolonija še vedno deluje z istim elanom  in nekateri slikarji pravijo, da je postala kultna kolonija, mimo katere raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne bodo mogli.

Vljudno Vas vabimo, da se v dneh od 10. do 20. julija oglasite v gostišču KUM  ali v Delavskem domu Zagorje, kjer bomo skupaj s slikarji in vami  odkrivali slikarske,  človeške  in druge resnice.  Pošiljamo vam bivalni in delovni program Slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

Izbor slikarjev v koloniji je zanimiv, razmišljanja slikarjev o taki obliki dela pa najbrž tudi:

 1. Franc Golob, Šempas
 2. Monika Grygier, Španija
 3. Zuzana Kalinakova, Slovaška
 4. Benjamin Kreže, Trbovlje
 5. Elžbieta Kopacz, Poljska
 6. Ireneusz Kopacz, Poljska
 7. Janko Orač, Novo mesto
 8. Rudi Skočir, Rovte
 9. Stojan Špegel, Šoštanj
 10. Vladeta Živković, Beograd
 11. Cheng Yunzhong, Kitajska
 12. Zhao Wenjie, Kitajska

Posebej  pa  bi vas radi povabili na Okroglo mizo ali  neformalni javni pogovor na temo  »Gibljive slike – Dušan Kastelic in Matevž Luzar«, ki bo potekala  na zeleni terasi Delavskega doma Zagorje v soboto 14. julija od 21. ure dalje, vodil pa jo bo Roman Rozina.  V četrtek 19. julija pa vas od 12. ure dalje vabimo na priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleno dvorano Delavskega doma Zagorje.

Pridite, prepričajte se in prosimo povejte Sloveniji, da smo še vedno tu.  Bodite na naši strani, ker je biti tu  zanimivo.

V pozdrav kulturnemu poletju v Zagorju.

Program 49. slikarske kolonije Izlake – Zagorje *


Torek, 10. julij 2012

12.00   Prihod in sprejem udeležencev kolonije, nastanitev v gostišču KUM v Zagorju ter seznanitev z okolico in delovnimi prostori v KC DD
19.00   Predstavitev programa kolonije in seznanitev s člani Sveta SKI Zagorje v jedilnici gostišča.

Sreda, 11. julij 2012

Slikanje, druženje in pogovori.

Četrtek, 12. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
16.00   Odhod na ogled Vač (Vaška situla; cerkev s slikami znanih slikarjev – Langus, V. Metzinger, Šubic, Pustavrh; fosilna morska obala) in GEOSS-a, vračanje v Zagorje preko Litije

Petek, 13. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
17.00   Odhod na ogled večerne Ljubljane in njenih zgodovinskih znamenitosti

Sobota, 14. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
21.00   Okrogla miza na temo »Gibljive slike – Dušan Kastelic in Matevž Luzar« ki jo vodi Roman Rozina, sledi večerja na zgornji terasi KC DD za udeležence kolonije in vabljene goste

Nedelja, 15. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
17.00   Kratek sprehod do Vin z ogledom podružnične cerkve, posvečene Svetemu Janezu Evangelistu, podobe – freske v cerkvi so nastale po letu 1521, pripisujejo pa jih hrvaški smeri

Ponedeljek, 16. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
18.00   Odhod na Podkum na Medvedovino, k gostitelju Zupan dr. Rudiju

Torek, 17. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
10.00   Mala likovna kolonija pred KC DD Zagorje, v organizaciji DPM (slikanje z otroci in učenci OŠ, udeležba slikarjev neobvezna, vendar zaželjena)

Sreda, 18. julij 2012

Slikanje, druženje in pogovori.

Četrtek, 19. julij 2012

    Slikanje, druženje in pogovori.
12.00 – 16.00   Priložnostna razstava nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Po zaključku oddaja dokončanih likovnih del g. Nikolaju Beeru za redno slikarsko razstavo, decembra v Zagorju.
17.30   Odhod na ogled gradu Gamberk, nato pa na Klančiše, pred Lovski dom, kjer bo piknik za udeležence, goste in člane Sveta kolonije.

Petek, 20. julij 2012

Zaključek kolonije in slovo!

Vsi odhodi so izpred gostišča KUM v Zagorju!

* program je zgolj okviren, spremembe se usklajujejo sproti, predvsem v primeru neugodnih vremenskih razmer.