48. slikarska kolonija Izlake-Zagorje 10.-20. junij 2011 – najstarejša v srednji Evropi

V nedeljo, 10. julija 2011 se bo v Zagorju ob Savi začelo 48. srečanje slikarjev v Slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Umetniki in umetnice bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivanje imajo urejeno v gostišču Kum, kjer se bodo v nedeljo tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi. Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni.

Kolonijo je leta 1964 ustanovila občina Zagorje, in od takrat deluje neprekinjeno. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in drugi, ter takratni zagorski župan Dušan Kolenc. Predsednik sveta kolonije je naslednje leto, to je leta 1965, postal prof. Nande Razboršek, ki ji je predsedoval do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake – Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je akademski slikar Nikolaj Beer.

Po 47-tih letih izlaška kolonija še vedno deluje z istim elanom in nekateri slikarji pravijo, da je postala kultna kolonija, mimo katere raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne bodo mogli.

Vljudno Vas vabimo, da se v dneh od 10. do 20. julija oglasite v gostišču KUM ali v Delavskem domu Zagorje, kjer bomo skupaj s slikarji in vami odkrivali slikarske, človeške in druge resnice. Pošiljamo vam bivalni in delovni program Slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

Izbor slikarjev v koloniji je zanimiv, razmišljanja slikarjev o taki obliki dela pa najbrž tudi:

  1. Matic Kos, Slovenija
  2. Franc Golob, Slovenija
  3. Monika Grygier, Španija
  4. Zuzana Kalinakova, Slovaška
  5. Elžbieta Kopacz, Poljska
  6. Ireneusz Kopacz, Poljska
  7. Tomaž Milač, Slovenija
  8. Gustavo Díaz Sosa, Španija
  9. Simon Sernec, Slovenija
  10. Sanja Stupar, Republika Srbska, BiH

Posebej pa bi vas radi povabili v soboto 16. julija od 17. ure dalje na priložnostno razstavo nastalih likovnih del, ki bo v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Po ogledu bo ob 20. uri na terasi pred Delavskim domom Okrogla miza ali neformalni javni pogovor na temo »Položaj Slikarskih kolonij v Sloveniji«.

Pridite, prepričajte se in prosimo povejte Sloveniji, da smo še vedno tu. Bodite na naši strani, ker je biti tu zanimivo.

Program 48. slikarske kolonije Izlake – Zagorje *


Nedelja, 10. julij 2011
12.00 – Prihod in sprejem udeležencev kolonije, nastanitev v Gostišču KUM v Zagorju ter seznanitev z okolico in delovnimi prostori v KC DD.
19.00 – Predstavitev programa kolonije in seznanitev s člani Sveta SKI Zagorje jedilnici Gostišča.


Ponedeljek, 11. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.


Torek, 12. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.


Sreda, 13. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
18.00 – Odhod na Podkum na Medvedovino, k gostitelju Zupan dr. Rudiju


Četrtek, 14. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
10.00 – 12.00 – Otroška likovna kolonija v sodelovanju z DPM Zagorje v parku dr. Janeza Drnovška. Nastala dela bo takoj na ogled obiskovalcem. V primeru slabega vremena bo otroška likovna kolonija v podhodu pred Avlo Delavskega doma Zagorje.


Petek, 15. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
16.00 – Odhod na ogled gradu Bogenšperk pri Litiji in Delavskega doma v Trbovljah z ogledom eventuelne razstave v tamkajšnji Galeriji in nato obisk rudarske kolonije v Trbovljah.


Sobota, 16. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
17.00 – Ogled likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.
20.00 – Okrogla miza na temo »Položaj Slikarskih kolonij v Sloveniji« na terasi pred Delavskim domom Zagorje. V kulturnem programu bosta nastopila Bogdana Herman in Jure Tori.


Nedelja, 17. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
17.00 – Kratek sprehod do Vin z ogledom Vinske cerkve.


Ponedeljek, 18. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.


Torek, 19. julij 2011
Slikanje, druženje in pogovori.
Po zaključku oddaja dokončanih likovnih del g. Nikolaju Beeru za redno slikarsko razstavo, decembra v Zagorju.
17.30 – Odhod na ogled gradu Gamberk, nato pa na Klančiše, pred Lovski dom, kjer bo piknik za udeležence, goste in člane Sveta kolonije.


Sreda, 20. julij 2011
Zaključek kolonije in slovo!
Vsi odhodi so izpred Gostišča KUM v Zagorju!


* program je zgolj okviren, spremembe se usklajujejo sproti, predvsem v primeru neugodnih
vremenskih razmer.