Potrebujemo njeno mavrico barv

Francoski kipar Auguste Rodin je rekel, da je lepota povsod, le naše oči so slabe in je velikokrat in marsikje ne vidijo. Slikarska kolonija Izlake –Zagorje, ki je kot prva v Sloveniji pred štiridesetimi leti vzniknila v zagorski dolini, je bila dobra učiteljica gledanja. Stotnije slikarjev, ki so se zvrstile v dolgih desetletjih obstoja in ustvarjanja, so nas učile gledati, iskati in najti lepo vsepovsod okrog nas.

Zagorje so si ljudje dolgo časa – in marsikdo že danes počne tako – slikali v prašno in umazano sivih barvah. Slikarji so bili med tistimi, ki so tudi v industrijski krajini znali videti in najti lepo. Ker je tisto, kar se najprej ponudi očem, le skorja, jih le-ta navadno ni zanimala. In bili so tudi med tistimi, ki so za pozidanimi dolinami znali poiskati tako zelo drugačen zeleni mir. Slikarska kolonija vztraja že tako dolgo, da v slovenskem prostoru velja za kultno. Ustvarila je nešteto slikarskih prijateljstev in navduševala ljudi za svoje barve, hkrati pa oblikovala imenitno zbirko likovnih del; in vsako izmed njih, pa naj bo na prvi pogled že tako nerazumljivo in drugačno od tistega, s čimer se naši pogledi srečujejo vsakodnevno, nosi v sebi pečat tukajšnjosti. In to – vsaj nam, ki živimo v zagorski dolini, se zdi tako – daje zbirki že dodatno privlačnost.

V imenu ljubiteljev likovne umetnosti in vseh občanov se zahvaljujem dolgoletnemu predsedniku sveta kolonije Nandetu Razboršku, umetniškemu vodji Nikolaju Beeru in drugim nekdanjim in sedanjim članom sveta, pa seveda pobudniku ustanovitve kolonije Tonetu Leskovšku, slikarjem iz domovine in tujine in vsem drugim, s pomočjo katerih nas ta imenitni dogodek spremlja že štirideset let.

Občina Zagorje je lani izpolnila enega svojih dolgov do naše kolonije: odprli smo sodoben galerijski prostor, kjer se bo vsakodnevno moč srečevati s sadovi preteklih slikarskih iskanj. Letos izpolnjujemo drugi dolg: ob svojem jubileju kolonija dobiva monografijo.

Upam, da se bo slikarska kolonija tudi v prihodnje tu počutila doma. Ker potrebujemo njeno mavrico barv.

Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi (za knjigo Slikarska kolonija Izlake–Zagorje 1964–2004)