52. slikarska kolonija Izlake-Zagorje 10.-20. julij 2015 – najstarejša v srednji Evropi

52.-delovno-srecanje-slikarjev-v-Slikarski-koloniji-Izlake-Zagorje

V petek, 10. julija 2015, se bo v Zagorju ob Savi začelo srečanje slikarjev 52. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki bodo imeli atelje v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje, bivali pa bodo v gostišču Kum, kjer se bodo v petek tudi zbrali. Ustanoviteljica in finančna podpornica kolonije je Občina Zagorje ob Savi, pri financiranju pa pomagajo še ostali sponzorji.

Kolonija bo, kot je to običajno, trajala deset dni. Ob sami koloniji bodo organizirani številni spremljevalni dogodki, kot so otroška likovna delavnica, večdnevna delavnica animacije, predstavitev slovenskega animiranega filma, pogovori z ustvarjalci in koncert Severe Gjurin.

Kolonija deluje neprekinjeno od leta 1964. Pobudo zanjo je dal domači slikar Tone Leskovšek, pri realizaciji pa so mu moralno in organizacijsko pomagali slikarji Milan Rijavec, Ivo Seljak Čopič, Franc Kopitar, Društvo slovenskih likovnih umetnikov in druge organizacije ter posamezniki in takratni zagorski župan Dušan Kolenc.

Predsednik sveta kolonije je že naslednje leto (1965) postal prof. Nande Razboršek, ki je to ostal do leta 2005. Zdaj je predsednica Sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje Eleonora Kramar. Umetniški vodja kolonije je Milan Razboršek.

Po uspešnih 51-tih letih kolonija še vedno deluje z nekdanjim elanom; nekateri pravijo, da je postala kultna, da je raziskovalci likovnega dogajanja pri nas ne morejo več prezreti.

Vljudno vas vabimo, da se v dneh med 10. in 20. julijem oglasite v gostišču Kum oz. v ateljeju v Delavskem domu Zagorje ali pa se udeležite katerega od spremljevalnih dogodkov, kjer boste skupaj s slikarji odkrivali slikarske, človeške in druge resnice. Program poteka kolonije najdete v prilogi.

Tako kot je zanimiv izbor slikarjev v letošnji koloniji, so takšna nedvomno tudi njihova razmišljanja o takšni obliki, slikarskih iskanjih in še marsičem. Letos bodo z nami:

  1. Primož Bizjak, Šempeter pri Gorici
  2. Beti Bricelj, Postojna
  3. Antonio Franco, Madrid, Španija
  4. Lili Hribovšek, Zagorje ob Savi
  5. Dušan Klun, Ljubljana
  6. Zhang Minjie, Kitajska
  7. Gregor Pratneker, Maribor
  8. Rok Slana, Ljubljana
  9. Alenka Viceljo, Portorož
  10. Jože Vrščaj, Ljubljana
  11. Zhou Yumei, Kitajska

Posebej pa bi vas radi povabili v soboto, 11. julija 2015, ob 20. uri, na predstavitev udeležencev 52. Slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Po predstavitvi slikarjev bo koncert Severe Gjurin na terasi Delavskega doma Zagorje.

In še drugo posebno povabilo. V soboto, 18. julija, vas od 12. ure dalje vabimo na priložnostno razstavo nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje.

Obiščite nas in povejte Sloveniji, da smo tu.

V pozdrav kulturnemu poletju v Zagorju,

Milan Razboršek,
umetniški vodja SKI Zagorje

Eleonora Kramar,
predsednica sveta SKI Zagorje

 

Program 52. slikarske kolonije Izlake – Zagorje *

Petek, 10. julij 2015
12.00
Prihod in sprejem udeležencev kolonije, nastanitev v gostišču KUM v Zagorju ter seznanitev z okolico in delovnimi prostori v KC DD.
19.00 Predstavitev programa kolonije in seznanitev s člani Sveta SKI Zagorje v jedilnici gostišča.

Sobota, 11. julij 2015
Slikanje, druženje in pogovori.
20.00 večer s Severo Gjurin na terasi Delavskega doma Zagorje – kratka predstavitev udeležencev.

Nedelja, 12. julij 2015
16.00
Krožna vožnja po zagorski občini z ogledom najzanimivejših pejsažev in turističnih točk: vožnja s postanki po južnih in vzhodnih obronkih zagorske doline

Ponedeljek, 13. julij 2015
Slikanje, druženje in pogovori.

Torek, 14. julij 2015
11.00
otroška likovna kolonija – v sodelovanju z DPM

Sreda, 15. julij 2015
18.00
Odhod na Podkum na Medvedovino, k gostitelju Zupan dr. Rudiju                      

Četrtek, 16. julij 2015
16.00
Odhod na ogled stare Ljubljane in obisk udeležencev Mednarodne likovne kolonije Križanke

Petek, 17. julij 2015
18.00 predstavitev slovenskega animiranega filma v gledališki dvorani Delavskega doma Zagorje

Sobota, 18. julij 2015
12.00 – 16.00
Priložnostna razstava nastalih likovnih del v Stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Po zaključku oddaja dokončanih likovnih del g. Milanu Razboršku za redno slikarsko razstavo, decembra v Zagorju.
18.00 Odhod na ogled gradu Gamberk, nato pa na Klančiše, pred Lovski dom, kjer bo piknik za udeležence, goste in člane Sveta kolonije.

Nedelja, 19. julij 2015
Slikanje, druženje in razgovori

Ponedeljek, 20. julij 2015
Zaključek kolonije in slovo!


Vsi odhodi so izpred gostišča KUM v Zagorju!

* program je zgolj okviren, spremembe se usklajujejo sproti, predvsem v primeru neugodnih vremenskih razmer.